برق صنعتی یکی از حوزههای برق است که مفهوم گستردهای را در بر میگیرد. اگر بخواهیم برق صنعتی را به صورت لغوی معنی کنیم به برقی گفته میشود که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین به علم و تخصصی که به کاربردهای برق در صنایع مختلف میپردازد نیز برق صنعتی گفته میشود. اما برق صنعتی حوزههای وسیعتری را نیز در برمیگیرد و تنها به فعالیتهای صنعتی محدود نمیشود.
همانطور که اشاره شد به برقی که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، برق صنعتی گفته میشوند. در تعریف برق صنعتی به زبان ساده میتوان گفت که استفاده از جریان برق سهفاز به منظور راهاندازی و بهرهبرداری از دستگاههای و تجهیزات مختلف صنعتی است. در واقع برق صنعتی شامل همه چیز میشود از برق شهری گرفته تا تولید برق در محل، توزیع برق، یو پی اس و تامین برق شرکتها و کارخانهها، اتصال به زمین، حفاظت الکتریکی و هزاران مورد دیگر.
برق صنعتی، همچنین یکی از مهمترین و کاربردیترین گرایشهای مربوط به برق و برقکاری است که از جمله مشاغل پردرآمد در این حوزه نیز به حساب میآید. افرادی که در این رشته تحصیل میکنند مهارتهای مربوط به برقکاری صنعتی را میآموزند و آماده ورود به بازار کار در این حوزه میشوند. افرادی که در این رشته تحصیل کرده و فارغالتحصیل میشوند به دلیل پیشرفتهای فناوری با حجم زیادی از تقاضای کار از سوی صنایع مختلف روبرو میشوند. برخلاف برقکاران معمولی که در منازل مسکونی، ساختمانهای تجاری و… کار میکنند، برقکاران صنعتی در تاسیسات صنعتی مانند نیروگاهها، کارخانهها و شرایطی که مصرف کنندههای پرمصرف و قوی هستند، کار میکنند.
برق صنعتی به معنای برقی که در صنایع مورد استفاده قرار میگیرد و برق خانگی تفاوتهای بارزی با یکدیگر دارند. عمدهترین تفاوتهای این دو نوع برق را میتوان در دو حوزه تجهیزات مورد استفاده و سیمکشی خلاصه کرد. برق خانگی پیچیدگی کمتری دارد و البته خطرات آن نیز کمتر است، اما برق صنعتی اینگونه نیست. تعداد مصرف کنندهها در یک پروژه برق صنعتی بیشتر است، همچنین دستگاهها معمولاً سه فاز هستند.
یکی دیگر از جنبههای تفاوت برق خانگی و صنعتی، نوع سیمکشی آنها محسوب میشود. در محیطهای صنعتی و تجاری سیمکشی در مجراهای لوله مانند قرار میگیرند. همچنین سیمها در فضای باز هستند تا در صورت نیاز امکان دسترسی به آنها فراهم باشد. اما در محیطهای خانگی و مسکونی تنها یک روکش پلاستیکی بر روی سیمها قرار داده میشود که هدف آن محافظت از وارد شدن آسیب مستقیم به سیم و کابل است. همچنین نوع سیمها و کابلهایی که در محیطهای صنعتی و خانگی مورد استفاده قرار میگیرند نیز تفاوت دارند. سیم و کابل برقی که در برق صنعتی استفاده میشوند به دلیل عبور جریانهای قوی، باید از مقاومت بالاتری در برابر جریان برق برخوردار باشند، همچنین ضخامت آنها نیز باید بیشتر باشد.
بدون کمترین تردید اصلیترین کاربرد برق صنعتی مربوط به حوزه صنایع مختلف است. روشن و خاموش شدن تجهیزات و دستگاههای صنعتی مختلف نیاز مبرم به جریان الکتریسیته دارند که از طریق برق صنعتی تأمین میشود. فعالسازی یا غیر فعالسازی، مدیریت و کنترل طیف وسیعی از تجهیزات و ماشینآلات صنعتی در صنایع مختلف، با استفاده از برق سهفاز یا برق صنعتی امکانپذیر میشود.
تجهیزات برق صنعتی وظایف مهمی را در سیستمها انجام میدهند: کلیدزنی، کنترل، تنظیم، حفاظت، تبدیل و بازرسی تمامی فعالیتهای سیستم شبکه و ماشینهای الکتریکی. یک سیستم کامل انتقال و توزیع برق از 3 بخش تشکیل میشود: برق فشار قوی (شامل انتقال برق از نیروگاهها به سراسر کشور)، برق فشار متوسط (انتقال برق به مناطق مختلف یک شهر)، برق فشار ضعیف (کاربرد در تامین نیازهای صنعتی و عمرانی صنایع). برق صنعتی تمامی این سه مورد را در بر میگیرد.
برق صنعتی از نوع برق سهفاز است که خطر برق گرفتگی همواره افرادی که با این نوع برق سر و کار دارند را تهدید میکند. خطر برق گرفتگی با برق صنعتی به دو صورت ممکن است:
زمانی که جریان برق سه فاز به بدن انسان وارد میشود، بدن مانند یک هادی عمل کرده و جریان را از داخل خود عبور میدهد. به همین دلیل برق صنعتی که از نوع برق سه فاز است، میتواند اثرات شدیدی مانند سوختگی نسوج مختلف بدن، اختلال در سیستم عصبی، انقباض عضلانی و تجزیه خون را به همراه داشته باشد. میزان و شدت این آسیبها در بدن مدت زمان عبور جریان برق، ولتاژ آن و همچنین مقدار جریان عبوری بستگی دارد. هر چقدر این سه فاکتور از شدت بیشتری برخوردار باشند، آسیب وارد شده شدیدتر خواهد بود و حتی در مواردی میتواند منجر به مرگ افراد شود.
به منظور فعالسازی و استفاده از قابلیتهای برق صنعتی به انواع مختلفی از تجهیزات پیشرفته نیاز است؛ به عنوان مثال یکی از این تجهیزات مدارشکن صنعتی نام دارد که عملکرد آن مشابه با مدارشکنهای خانگی بوده و در صورت تحمیل اضافه بار به سیستم جریان برق را قطع میکنند. اما با توجه به اینکه جریان برق صنعتی نسبت به جریان برق خانگی به مراتب قویتر است، قطع کنندهها و سایر تجهیزاتی که در تابلو برق مورد استفاده قرار میگیرند، تحمل بارهای قویتری را دارند.
در تأمین و مدیریت برق صنعتی از تجهیزات مختلفی استفاده میشود. در ادامه با مهمترین تجهیزات مربوط به این حوزه آشنا میشویم و ویژگیها و خصوصیات هر یک را مورد بررسی قرار میدهیم.
یکی از پرکاربردترین و اصلیترین ابزارهای حیطه برق صنعتی است که باید از خصوصیات و ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار باشد. تحمل بالا در برابر شدت جریان الکتریکی قدرتمند برق صنعتی و سه فاز و دوام و مقاومت بالا از مهمترین ویژگیهای سیم و کابل برق صنعتی محسوب میشود. سیم و کابلهای برق صنعتی در انواع مختلفی وجود دارند که میتوان به کابل برق فشار ضعیف، کابل برق فشار متوسط و کابل برق فشار قوی اشاره کرد.
یکی دیگر از تجهیزات پرکاربرد در حیطه برق صنعتی، تابلوی برق صنعتی است. تابلو برق یکی از تجهیزات مهم است که لوازم و تجهیزات الکتریکی مربوط به یک کارخانه، کارگاه، بیمارستان، مرکز تجاری و غیره در داخل آن قرار میگیرد. اصلیترین کاربرد تابلوهای برق صنعتی، کنترل فرایندهای صنعتی و توزیع برق بین دستگاهها و تجهیزات مختلف است. تابلوها یا پنلهای برق صنعتی از اجزای مختلفی تشکیل شدهاند که هر کدام وظایف خاصی را بر عهده دارند. از مهمترین تجهیزات تابلو برق صنعتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
یکی از مهمترین تجهیزاتی که امروزه در حوزه برق صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد، PLC نام دارد. PLC یک دستگاه دیجیتال است که به منظور کنترل روند دستگاههای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. PLC یکی از بروزترین تجهیزات در این حوزه محسوب میشود که میتواند فرایندی تولید در صنایع مختلف را کنترل کند. از این دستگاه میتوان در طیف وسیعی از صنایع تولیدی به منظور کنترل فرایندهای مختلف تولید استفاده کرد. از مهمترین مزایای استفاده از دستگاه PLC در برق صنعتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد: