کانالهای ارتباطی بی سیم ، گسترده ترین کانال های بی سیم برای شبکه های ارتباطی سیگنال های رادیویی و مایکروویو هستند. بیشتر کانالهای بی سیم داده ها را به صورت سیگنالهای RF که معمولاً به امواج رادیویی شناخته می شوند ، انتقال می دهند. سیگنال های RF توسط فرستنده و گیرنده (ترکیبی از فرستنده و گیرنده) مجهز به آنتن ارسال و دریافت می شوند. دستگاه های مورد استفاده با اتصالات بی سیم مجهز به گیرنده های هستند که شامل فرستنده برای ارسال داده و گیرنده برای جمع آوری داده ها هستند. یک گیرنده دارای یک آنتن است که معمولا قابل مشاهده است .
مایکروویو گزینه دیگری برای انتقال داده ها به صورت بی سیم فراهم می کند. مایکروویوها سیگنالهای الکترومغناطیسی هستند که می توانند در یک جهت هدف قرار بگیرند و ظرفیت حمل بیشتری نسبت به امواج رادیویی دارند. نصب مایکروویو معمولاً انتقال داده را برای شبکه های بزرگ شرکتی فراهم می کند.
انواع شبکه های بیسیم
* Wireless Personal Area Networks (WPANs)
* Wireless Local Area Network (WLAN)
* Wireless Ad-hoc Network
* Wireless Metropolitan Area Networks (WMAN)
* Wireless Wide Area Networks (WWAN)
* Cellular Networks
* Global Area Network (GAN)
* Space Networks
2. شبکه های کابلی (Wired Network): همانطور که از نام این شبکه ها مشخص است، در این نوع از شبکه ها از کابل مسی یا فیبر نوری به عنوان واسط فیزیکی بین نقاط مختلف استفاده می شود. شبکه های کابلی به عنوان بستر ارتباطی در محل های محدود مثل یک ساختمان و یا فواصل بسیار کوتاه مورد استفاده قرار می گیرند. در این شبکه ها هر کاربر از طریق اتصال یک رشته کابل یا یک زوج فیبر نوری به قلب شبکه که می تواند سوییچ، روتر و … باشد مرتبط شده و با سایر کاربران در ارتباط خواهد بود. کانالهای ارتباطی کابلی ، شامل کابلهای جفتی پیچیده که برای خطوط زمینی تلفن ،کابلهای هممحور مورد برای شبکههای تلویزیونی کابلی مورد استفاده قرار میگیرند، و کابلهای فیبر نوری برای شبکههای مخابراتی مورد استفاده قرار میگیرند.
وقتی اتصال سیمی برقرار می کنید ، دیگر نگران نباشید که هکرها داده های شما را از خارج از شبکه شما رهگیری کنند.البته روش هایی برای استفاده از شبکه سیمی وجود دارد ، اما آنها نیاز به دسترسی فیزیکی به کابل یا تجهیزات کاملاً پیشرفته جاسوسی دارند. کابل ها را می توان در برابر تداخل محافظت کرد و در محفظه های محافظ برای نصب در فضای باز و زیر زمین قرار داد. از این رو اتصالات سیمی قابل اعتماد هستند. ظرفیت حمل و نقل و سرعت آنها تحت تأثیر تداخل هوا ، باران ، برف یا وسایل الکتریکی نیست. اتصالات سیمی ایمن تر از همتای بی سیم خود هستند زیرا دستگاه فقط در صورت اتصال فیزیکی توسط کابل می تواند به شبکه سیمی بپیوندند.
در شبکه های WAN، نصب با سیم می تواند هزینه بر باشد زیرا کابل ها باید از تیرها معلق شوند یا درزیر زمین دفن شوند. آنها می توانند در اثر حوادث آب و هوایی و حفاری در مکان نامناسب آسیب ببینند. تعمیرات کابلهای زیرزمینی به تجهیزات سنگین برای مکان یابی ،دسترسی و رفع خطا نیاز دارند.
دستگاه های LAN متصل به کابل از تحرک محدودی برخوردار هستند. رایانه های رومیزی معمولاً کاندیداهای بهتری برای اتصالات سیمی هستند ، در حالی که لپ تاپ ها ، تبلت ها و دستگاه های دستی می توانند تحرک خود را در صورت عدم اتصال به کابل حفظ کنند.
انواع شبکه های کابلی
1. شبکه کابل مسی : هر کابل مسی از چهار زوج سیم تشکیل شده است و به طور معمولش شبکه های مسی دارای پهنای باند 10/100/1000 مگابیت بر ثانیه هستند که پهنای باند شبکه بستگی به تعداد زوج سیم های مورد استفاده و تجهیزات موجود در شبکه دارد. شبکه های کابل مسی به علت وجود افت ولتاژ در طول کابل دارای محدودیت طول بوده و به همین علت تنها در شبکه های محلی استفاده می شوند.
2. شبکه فیبر نوری : این شبکه ها از رشته های فیبرنوری به عنوان رابط فیزیکی فیزیکی بین دستگاههای مختلف شبکه استفاده میکنند نسبت به کابلهای شبکه مسی پهنای باند بیشتری دارند و محدودیتهای طول کابل در این شبکه ها به مراتب کمتر از شبکه های کابل مسی است به طور معمول این شبکه ها دارای پهنای باند 1گیگابیت تا 10گیگابیت بر ثانیه هستند به علت هزینه بالای تجهیزات فیبر نوری معمولا تنها در بستر زیر ساخت اصلی شبکه ها و یا ارتباطات بین سرورها روترها و سوئیچ های هسته مراکز داده ها استفاده می شود.